Alternativa sätt att täcka båten

På hösten så finns det mycket att göra. Många båtklubbar eller organisationer bokar in en helg när de hyr maskiner för att dra upp alla båtar. Sedan läggs de på rad i väntan på att nästa års säsong ska komma igång. Vinterförvaringen är viktig och kan innebära en hel del jobb. För om du inte täcker båten ordentligt så riskerar du både fukt-och stötskador. .

Många använder sig av en träställning och täcker sedan över båten med en presenning. Den skyddar ganska bra, men kräver en hel del tillsyn. Dels måste du se till att det inte kommer in regn eller snö någonstans. Sedan tar det också en hel del plats, för att allting ska sitta säkert. Därför har flera båtägare nu börjat välja ett alternativt sätt att täcka båten. Där du i princip inte behöver tänka på den förrän vårsolen tittar fram. Ett sätt som verkligen skyddar båten ordentligt. 

Bra sätt att vinterförvara båten

Det kan se riktigt roligt ut. Rader med båtar som ligger upplagda på land. Flera klubbar hyr in sig på ett närliggande gärde, gärna ett med staket och lås. För båtar och det som finns på dem är populära bland tjuvarna. Om du inte har båten upplagd precis bredvid huset kan det vara svårt att hålla uppsikt. Så ett låst område, eventuellt där alla turas om att hålla vakt kan vara en bra lösning. 

Oavsett var du lägger upp båten så gäller det att täcka över den ordentligt. Ingen fukt får komma in för då kan det bli katastrof. Därför är plastkrympning ett så bra alternativ. Det innebär att du lindar in hela båten i platsfilm. Sedan hettas den upp så att den drar ihop sig och krymper. Resultatet är att båten ser ut som en liten kokong. Du kan sätta dit en dörr med blixtlås om du vill komma åt saker i båten under vintern. Men annars så låter du den bara ligga där. Torr och fin i väntan på att isen ska lossna så du kan sjösätta den igen. Nordisk Plastkrympning är ledande leverantör av krympplast. 

Undvik allt för mycket slit

För att göra det enklare för dig själv kan du välja bra material för att täcka över din båt. Plastkrympning har blivit allt mer populärt. Det är enkelt, men även effektivt. Fukt kan vara ett elände. Det räcker med några droppas så kan hela båten bli förstörd. Inredning, kuddar och annat som blir fuktskadade måste bytas ut. Därför gäller det att hålla hela båten så tät som möjligt. 

Helt klart så är det här ett stort jobb. Det tar tid och energi. Men du måste inte göra allting själv. Istället kan du hyra in någon som sköter jobbet för dig. Som plastar in din båt och ser till att den är väl skyddad inför den kommande vintern. Ofta blir det så mycket bättre än när du gör det själv, eftersom de har stor erfarenhet inom området. Perfekt alternativ för dig som behöver hjälp med båttäckning

Se till att ha en bra plats för din båt. En instängd uppställningsplats är ett bra alternativ. Det ska vara svårt för tjuvar och vandaler att ta sig in. Andra väljer att ta hem båten och ställa upp den på tomten. Ibland kan du behöva ett speciellt tillstånd för att göra det. Men en stor båt tar ganska mycket plats, så det är inte alla som vill ha den på sin uppfart. Det viktiga är att båten är skyddad både från naturens makter och kriminella element. 

Lycka är att ha en båt

Det spelar ingen roll om din båt är stor eller liten. Att komma ut på hav eller sjö är något alldeles speciellt. För många är sjösättningen på våren årets höjdpunkt. De lever på sin båt, så att säga. Tar varje tillfälle i akt för att ta sig en sväng. Tillbringar hela semestern ute i skärgården. Antingen genom att sova på båten, eller på campingplatser och klipphällar. 

Att vistas ute i naturen är en naturlig sak för svenska folket. Med en så lång kustlinje är det inte så konstigt om de flesta växer upp med båtar. Fiske är en sport som passar både unga och gamla. Har du en båt kan du komma åt fiskarna lite överallt. Ibland måste du åka helt ut till havsbandet, där du inte längre ser några öar. Men annars så finns det mycket smått och gott i vassarna närmare land. 

Så det där med båt är inte alls så konstigt för de flesta familjer. Samtidigt så vet alla hur viktigt det är att sköta om båten. Det svenska klimatet är sådant att du måste dra upp båten på vintern och täcka över den. På de flesta platser kan du inte ha den i vattnet året om. Så problemet med hur du ska täcka över båten och var den ska stå är vanligt. Ingenting får hända med din dyrbara båt fram till nästa vår. 

Mycket jobb med en båt

Nu är det ju inte bara att åka ut och njuta av skärgården. Eller dra upp båten och glömma bort den. Att ha båt innebär en del jobb. Den måste hållas ren och motorn ses över med jämna mellanrum. När du drar upp den kan det vara läge att inspektera kölen. Eventuellt måla om botten när den är torr och fin. Skrapa bort sådant som har flyttat in på undersidan av båten, men som kan äta sig igenom materialet och förstöra den. 

Fördelarna med att ha en båt uppväger allt jobb flera gånger om. Men det är inte heller nödvändigt att göra allting själv. Om du börjar bli trött eller gammal så kan du med fördel hyra in någon som sköter det tunga arbetet. Eller om du helt enkelt inte har lust att jobba med det. Det samma gäller uppställningen av båten under vinterhalvåret. Anlita en professionell firma som plastar in båten och ser till att allting är i ordning. Det finns bra, alternativa, sätt att täcka över båten. Så du kan förvänta dig en snabb sjösättning nästa år, och en lång och rik säsong.