Företagande som passar både kvinnor och män

Det är svårt att göra karriär. Det kräver ofta hårt jobb och man kan inte bara sluta jobba under några år. Många yngre människor har i stället bytt fokus. De vill starta eget företag och skapa deras drömliv. De flesta entreprenörerna är dock män. Hur kan kvinnor få lika stora möjligheter?

Krasst sett skulle man kunna säga att de har lika stora möjligheter. Problemet är nog snarare att de flesta entreprenörerna är just män. Detta skapar en skev bild när det kommer till förebilder. Man måste nämligen ha en förebild för att kunna lyckas.

Detta är extra viktigt i fattigare länder där man saknar möjligheter. I ett rikare land bör inte detta vara ett problem. Samtidigt finns det flera problemområden, vilket bland annat inkluderar samhällsstrukturer och diskriminering.

Det är sällan som vi ser att en person kommer från ingenstans och bryter igenom och lyckas helt på egen hand. Om man inte ser någon annan göra det man vill göra är det svårt att ens våga ta steget. I denna artikel ska vi därför ta reda på vad samhället kan göra för att skapa fler kvinnliga förebilder.

Kvinnliga förebilder

Redan tidigt i skolan måste man ge tjejer möjligheter. Det är mycket viktigt att man inte faller in i de klassiska ramarna för hur ditt kön bestämmer ditt yrkesval. Man måste uppmana flickorna att våga följa sina drömmar.

  • Detta gäller också i vuxenlivet. Arbetsförmedlingen har historiskt sett varit dåliga på att uppmana till stordåd. De kräver egentligen väldigt lite av de som vill ha hjälp. Man uppmanar dessa människor att söka en massa jobb som de förmodligen inte kommer få. Detta är varken bra för företagen eller individen.
  • Samhället måste bli bättre på att faktiskt porträttera de kvinnor som har lyckats. Som vi tidigare nämnde är det främst män som har skapat storföretag. Det finns dock kvinnor som också har lyckats skapa något stort.
  • Sen behöver det inte heller vara ett stort företag. Ett medelstort företag räcker bra. Ibland är det nämligen inte pengarna eller maktpositionen som lockar. Det är snarare viljan att kunna bestämma över sitt eget liv.
  • Samtidigt räcker det inte med att skapa ett medelstort företag för att kunna bli en stor förebild.  Som vi tidigare nämnde är nästan alla stora entreprenör män. Denna bild kommer inte förändras om vi inte gör något drastiskt.

Möjligheterna är stora i dagens samhälle. Du kan starta en e-handel med brett utbud av iPhone 13 Mini mobilskal eller en butik som endast säljer hörlurar. Breakit har skrivit en bra artikel om just detta. Man skulle kunna säga att Sverige och världen blir mer och mer nischad.

Detta skapar möjligheter. Du behöver inte ha flera miljoner och du behöver inte köpa in ett stort lager för att kunna sälja något. Det räcker ofta med en bra idé och mycket arbete.  Just hårt jobb kommer man aldrig ifrån, oavsett vilket kön man har eller vilket land man bor i.

Tips på affärsidéer

Du behöver som sagt inte bara sälja telefoner, det räcker med en mobilhållare för iPhone 13 Mini. Många människor har svårt att greppa detta. De funderar hela livet på en bra idé utan att komma till skott. Tyvärr kommer man sällan fram till en perfekt idé.

Det finns ett ordspråk som lyder att man sällan kan komma på hjulet och dess funktion två gånger. Detta är sant och visar på svårigheterna med att vänta på rätt idé. I denna artikel har vi pratat om många konkreta åtgärder från samhället i stort.

Vi har dock inte pratat om konkreta idéer. Låt oss därför kolla på några idéer som faktiskt kan fungera för dig.

Nästan alla verksamheter startar på internet. Anledningen till detta är enkel. Startavgifterna är låga och du behöver inte hyra lokal eller dra på dig stora fasta kostnader.

Du kan börja med att identifiera vad du är bra på. Om du exempelvis är bra på att sy ekologiska kjolar kan du prova att sälja dessa i en egen e-handel. Klädmarknaden är svår att ta sig in på. Men det är fullt gångbart att påbörja en mindre verksamhet.

Till en början kommer du förmodligen få det svårt att hitta kunder. Med tiden kommer det säkerligen lossna. Du behöver inte heller lyckas med din första verksamhet. Du kommer dock inse att det finns mycket att lära sig i att starta en verksamhet.

Kanske lär du dig att starta en hemsida och skriva innehåll på nätet. Detta kan i sin tur leda till något större. Allt detta skapar sammantaget flera möjligheter som du med tiden kommer kunna utnyttja.

Det handlar om att komma igång och försöka ta sig vidare därifrån. Om du aldrig startar något kommer du inte heller lyckas. Detta är logiskt men ack så svårt att greppa för många människor.