Människor i alla åldrar kan lära sig ridning

Hästar och människor har en speciell vänskap som har utvecklats i tusentals år. Med hjälp av hästar har vi kunnat bygga våra samhällen och skördat våra jordar, samtidigt som hästarna såg till att vi kunde resa land och rike runt innan vi hade bilar. Men hästar är även våra vänner som finns där för oss i vått och torrt.

Genom att lära dig ridning kan du komma närmare hästar och förstå hur kraftfulla dessa vänliga varelser är. Ridning är bra för både kropp och själ, för forskning har visat att ridning kan leda till minskade stressnivåer. Alla hästmänniskor kan även vittna om hur lugn i själen man kan känna sig efter ett härligt ridpass. Ridning är även bra för balans, hållning, muskelkontroll och kondition.

Ridlektioner är en bra början

Man behöver inte vara liten för att lära sig rida, utan människor i alla åldrar kan bli bra ryttare om de lär sig på rätt sätt. Det rekommenderas att ta lektioner i ridning för att lära rätt teknik från början, eftersom det är så viktigt att styra hästen på ett bra sätt. När du lär dig rida genom lektioner får du lära dig rätt ridteknik och hur du ska sitta i sadeln. Det ger en bra grund och gör att både du och hästen tycker att ridningen är rolig redan från början.

Det finns ridlektioner för barn, men det finns även ridlektioner för vuxna som aldrig har suttit i sadeln förut. Både barn och vuxna lär sig med fördel på hästar som är vana med nybörjare. En viktig del av att lära dig rida är hur du sköter om hästen. Att utfodra och rykta hästen gör att du kommer närmare din häst och bygger upp ett band mellan er. Försök därför vara med på sådana aktiviteter utöver ridlektionerna.

Det kan kännas som tuff träning med ridning i början, men musklerna lär sig snart de olika rörelserna och när muskelminnet är på plats blir det lättare. Samma sak gäller även balansen – när du väl har fått in den så är det mycket lättare att göra långa ridpass utan att det gör ont.

För dig som är hästrädd

Även om du är rädd för hästar finns det lektioner som kan passa dig, så att du kan komma över din hästrädsla och till slut våga sätta dig i sadeln. Du kan till exempel börja med att vara med på hästens skötsel, som att utfodra och rykta den när den står i stallet. Du kan även se på när andra rider på hästen och vara med på sidan av. De flesta som är rädda för hästar kan tänka sig att rida på en liten häst, eftersom de kan vara mindre skrämmande än en större häst. Ridskolor brukar ha hästar i alla olika storlekar och kan hitta en som passar dig.