Skönhetsbehandlingar

En skönhetsbehandling är en metod för att förbättra kroppens utseende och funktioner. Det kan vara allt från dermabrasion, kemisk peeling eller hårborttagning med laser till mikrodermabrasion, IPL-behandlingar (intensivt pulserande ljus) och botox. Varje typ har unika fördelar och nackdelar, beroende på din hudtyp, budget och önskat resultat. Du hittar flera typer av skönhetsbehandlingar hos Odenplanskliniken.se.

Det finns ett antal olika typer av skönhetsbehandlingar som kan användas för att uppnå detta syfte.

Kirurgiska ansiktslyft

Även om de kan vara kostsamma och lämna ärr eller andra skador som minskar den estetiska attraktionen. Mikrodermabrasion är ett förfarande där man använder en specialiserad vakuumdriven maskin för att försiktigt gnugga huden med aluminiumoxidkristaller. Kristallerna tvättas sedan bort och tar med sig döda hudceller och orenheter. Mikrodermabrasion tar bort akneärr samt fina linjer och fläckar i ansiktet. Det kan dock vara smärtsamt om teknikern utövar för mycket tryck eller om de använder en för hög slipstyrka under behandlingen.

Ej alla skönhetsbehandlingar är invasiva. Vardagliga procedurer som rakning, pincett och vaxning kan förbättra ditt utseende om du gör det regelbundet och med rätt produkter.

Ansiktsövningar

De kan dock inte visa synliga resultat förrän efter flera veckor eller månader.

Vissa skönhetsbehandlingar inkluderar ansiktsövningar som dermarullning och Facercise, som båda hävdar att de ökar kollagenproduktionen och förbättrar hudens elasticitet genom att stimulera djupt liggande muskler under överhuden under mikroträckningar av kollagenfibrerna. Dessa behandlingar kan dock ta lång tid innan du börjar se resultat och det finns ingen garanti för att du får estetiskt tilltalande resultat.

Laserhårborttagning

Detta kan dock resultera i tillfälliga eller permanenta ärr om teknikern applicerar för mycket värme under behandlingen. Laserhårborttagning är en av de mer populära skönhetsbehandlingarna eftersom den är relativt billig, kan göras på en hudläkares kontor eller annan medicinsk anläggning och eftersom den inte innebär kirurgiska ingrepp. Lasern avlägsnar håret vid roten, vilket resulterar i permanent avlägsnande av oönskad ansiktshår. Även om ingen laser kan vara helt säker finns det olika lasrar som är utformade för att användas av hudläkare på personer med ljusare hudtoner samt personer med mörkare hudtoner.

Botoxbehandling

Effekterna håller dock bara i några månader. Botox är en kosmetisk behandling där renat botulinumtoxin typ A används som huvudingrediens. Det kan användas för att behandla vissa medicinska problem, t.ex. blinkningar, rynkningar och andra ansiktsuttryck som orsakas av överaktiva muskler i ansiktet eller på halsen. Personen kommer också att se sina rynkor minska eftersom det minskar muskelrörelsen som orsakas av dessa rynkor. Denna behandling ger inte några synliga omedelbara resultat men brukar få effekt inom några dagar efter behandlingen. Risken för permanenta ärrbildning är liten om teknikern administrerar en tillräcklig dos under själva ingreppet. Det finns dock ingen garanti för att alla rynkor eller linjer kan behandlas med detta enda förfarande och många patienter behöver flera behandlingar för att uppnå önskat resultat.

Kemisk peeling

Resultat i form av minskade linjer och rynkor, tjockare hud etc. kan dock lämna synliga skador som till exempel rodnad i några dagar efter behandlingen. Denna skada är inte permanent, men kan leda till att den estetiska attraktionskraften minskar om personen har ljusa hudfärger.

Kemisk peeling är en av de mer aggressiva typerna av skönhetsbehandlingar och innebär att starka syror används för att avlägsna de översta hudlagren. Denna behandling minskar fina linjer, fräknar och åldersfläckar och gör dina porer mindre och din hy jämnare. Den kan dock lämna synliga skador som till exempel rodnad i några dagar. Personen bör också undvika att utsätta ansiktet för direkt solljus efter ingreppet. En kemisk peeling tar inte bort djupa rynkor eller skrymmande ärr som kan kräva mer invasiva ingrepp som dermabrasion eller till och med kirurgi om de blir allvarligare med tiden.

Dermabrasion

Detta kan dock resultera i permanenta ärr om teknikern applicerar för mycket värme under behandlingen. Dermabrasion är det vanligaste kosmetiska kirurgiska ingreppet för detta ändamål och innebär att man använder ett roterande instrument med diamantspetsar för att avlägsna hudvävnad. Efter behandlingen kommer din hud att vara rå och rosa men bör börja läka inom två veckor efter behandlingen. Dermabrasion kräver vanligtvis en eller flera uppföljande behandlingar tills de uppnår en estetisk nivå av jämnhet som de är nöjda med. Detta kan ta allt från 1 till 4 behandlingar beroende på hur mycket vävnad som behöver avlägsnas innan man når dit.

IPL-behandlingar

IPL-behandlingar är en annan form av icke-invasiv skönhetsbehandling som kan utföras på en dermatologs kontor eller annan medicinsk anläggning. Den kallas ibland för intensiv pulserande ljusbehandling, fotorejuvenation eller fotoväxter. IPL använder högfokuserade ljusstrålar på huden genom optiska fibrer som ändrar färgen på dina pigmenterade celler. Denna behandling påverkar inte någon del av din kropp förutom det område som behandlas och innebär ingen operation. Personen bör undvika att utsätta ansiktet för direkt solljus efter en behandling eftersom det kan orsaka mörka fläckar och ojämn pigmentering med tiden om man utsätter ansiktet varje dag innan man återhämtar sig från behandlingen.