Vilket kort är rätt för semestern

Det finns ofta mycket att ordna inför semesterresan. Vi tenderar av förklarliga skäl att fokusera på de viktigaste sakerna. Ibland tenderar vi dock att underprioritera saker som kan göra vår semester billigare och mer behaglig. Ett exempel på detta är ett bra betalkort. Ett bra betalkort kan nämligen både spara dig pengar samt öka tillgängligheten för kontantuttag.

Många klassiska betalkort har besvärliga valutapåslag när du tar ut pengar i andra länder. Ibland handlar det om 30 till 50 kronor för varje uttag. Denna kostnad kan snabbt dra iväg om du är borta längre än en vecka.

En annan negativ aspekt är att betalkortet ofta är kopplat till din bank. Detta innebär att du har dina besparingar på samma bankkonton. Du vill av förklarliga skäl inte bli utsatt för bedrägeri när du tar ut pengar eller betalar i affärer. Sannolikheten för detta har minskat på grund av bankernas ständiga arbete för att förhindra denna typ av transaktioner. Samtidigt går det inte att förringa att risken finns.

Ett kreditkort brukar däremot inte vara kopplat direkt till dina konton. Du får istället en räkning i slutet av månaden som du ska betala. Om du handlar för mycket pengar kommer du få tillgång till bonusar och förmåner. Dessa förmåner varierar givetvis beroende på vilket företag du väljer samt hur mycket du handlar för.

Idag är det enkelt att ansöka om kreditkort. Det finns en rad olika alternativ på marknaden. Du bör dock läsa på innan du bestämmer dig.  Välj rätt källa: https://roodeemoney.com/

Skillnader som du bör ha koll på

Det finns många skillnader mellan de olika betalkorten. Vi har redan nämnt att utbudet är stort och att många företag vill att du väljer just dem. Men vilka skillnader är viktigast och hur väljer man rätt?

  • Avgiften för att äga själva kortet brukar variera. Ibland är företagen inte tydliga med denna avgift. Kunderna får i dessa fall en faktura i slutet av året med en så kallad årsavgift. Denna summa kan vara mer än 1000 kronor.
  • I dessa fall kan årsavgiften äta upp den förtjänst du har haft med kortet. Låt oss säga att du reser två gånger per år och sparar pengar på den avgift som vanliga banker har när du tar ut pengar. Om du får en faktura på 1000 kronor i slutet av året kommer denna förtjänst snabbt gå upp i rök.
  • En annan viktig faktor är tillgängligheten. En del kort kan användas i nästintill alla länder. Andra kort kan endast användas i utvalda bankautomater i specifika länder. Detta är en viktig faktor för den som gillar att resa till ovanliga resmål. Tillgängligheten bör därför vara högt på prioriteringslistan när du går igenom de olika alternativen.
  • Du bör också kolla på de bonusnivåer som företaget erbjuder. En del företag erbjuder generösa bonusnivåer. Du kan i dessa fall få tillbaka lite pengar alternativt andra rabatter om du handlar för en viss summa pengar under ett år.
  • Slutligen bör det nämnas att det brukar finnas vissa förmåner som inte alla känner till. En sådan förmån är reseförsäkring. Om du betalar din resa med kortet brukar du få tillgång till en gratis reseförsäkring. Du har säkert redan en sådan försäkring, men det kan aldrig skada med att ha en till.

När Aftonbladet granskar

Ur Aftonbladets reportage ”Så väljer du kreditkort till semestern” så finns det stora skillnader. Vi har redan gått igenom några skillnader i denna artikel. Det verkar som att många människor är mest bekymrade över årsavgiften.

Du bör inte ha några betalningsanmärkningar om du vill få tillgång till de bästa förmånerna. Du bör dessutom ha en hygglig inkomst. Många företag kommer nämligen göra en kreditupplysning på dig när du gör en ansökan.

Detta är givetvis en bra sak för dig som uppfyller kraven. Samtidigt kan det vara så att du under vissa år knappt tjänar några pengar. Detta är inte helt ovanligt för vissa människor som driver företag. I dessa fall kanske man endast tar ut pengar vartannat år eller dylikt.

Aftonbladet nämner också i sin artikel att det ofta är säkrare att använda kreditkortet när man betalar. Detta har vi också poängterat i den här artikeln. Vi har däremot inte poängterat att du bör spara dina kvitton när du betalar med kreditkortet.

När du sedan får din faktura kan du jämföra och se om beloppet överensstämmer med dina kvitton. Detta kanske låter krångligt. Det är dock inte särskilt svårt eller tidskrävande. Ibland kan man bli förvånad när fakturan kommer. Beloppet är ofta högre än vad man hade förväntat sig.

När man jämför med kvittona brukar man dock se att det stämmer. 

Vi svenskar har inte riktigt samma kreditkortskultur som många andra länder. Det känns dock som att vi går mot det hållet. Det finns ett antal olika förmåner som vi har lyft i den här artikeln. Om du reser ofta kommer du automatiskt få tillgång till ännu flera förmåner.